În ce moment se aplică tapetele în cadrul renovării?
Chiar dacă aveți la dispoziție o întreagă echipă de meșteri sau ajutoare, nu veți putea realiza simultan toate lucrările de finisare necesare. Una dintre condițiile pentru o renovare reușită este stabilirea unei secvențe corecte a acțiunilor, ceea ce este la fel de important ca utilizarea materialelor de calitate. Aceste două aspecte sunt strâns legate, în special când vine vorba de lipirea tapetelor, amenajarea tavanului, podelei și montarea ușilor de interior.
De exemplu, dacă cumpărați tapet de la un producător de încredere și îl aplicați la momentul potrivit, atunci după finalizarea renovării, acesta (la fel ca suprafața podelei și tavanului) va fi în stare perfectă, în timp ce un strat de calitate inferioară se va deforma.
Cu toate acestea, profesioniștii nu au întotdeauna aceeași opinie, deoarece fiecare variantă are propriile sale avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi în această recenzie.
Contează ordinea în care se realizează lucrările?
Ordinea lucrărilor afectează:
- durata lucrărilor de renovare;
- gradul de dificultate al lucrărilor;
- cheltuielile financiare (dacă acoperirea se deteriorează, va trebui înlocuită);
- proprietățile estetice și practice ale suprafețelor, precum și durabilitatea acestora.
Aplicarea tapetului înainte și după montarea acoperirii tavanului
Alegerea și achiziționarea tapetului pentru pereți este mult mai simplă decât să hotărăști când este mai bine să-l aplici: înainte sau după finisarea tavanului. De obicei, lipirea tapetului se face prima, dar există o excepție – instalarea unui tavan extensibil. Aici lucrurile devin mai complicate:
- Dacă începeți cu instalarea tavanului extensibil, veți putea proteja pereții, facilita lucrările și evita murdărirea intensă a încăperii. Totuși, ulterior, construcția va trebui protejată de contactul cu adezivul și va trebui să fiți extrem de atenți la îmbinările cu tapetul, altfel tavanul ar putea fi deteriorat.
- Când se aplică tapetul inițial, pereții rămân curați, iar suprafața tavanului nu intră în contact cu compoziția adezivă, dar există riscul deformării tapetului în timpul instalării tavanului extensibil din cauza expunerii la căldură.
Ce trebuie să fie făcut mai întâi: finisajul pardoselii sau al pereților?
Ordinea clasică este să realizați mai întâi lucrările de finisare de sus în jos, adică să lipiți mai întâi tapetele obișnuite sau tapetele de un metru. Cu toate acestea, există și regula că mai întâi trebuie să faceți procedurile mai murdare, astfel încât mulți meșteșugari încep cu finisarea pardoselii. Tehnologia și materialele folosite joacă un rol crucial. De exemplu, la montarea parchetului și linoleumului apare mult praf și murdărie, deci este mai logic să începeți cu ele, în timp ce lucrul cu laminatul este mai simplu, așa că sunt posibile variante.
Un avantaj al lipirii inițiale a pereților poate fi considerat:
- Asigurarea fără probleme a protecției pardoselii în timpul aplicării tapetului;
- Absența defectelor pe pardoseală după tăierea rolelor de tapet;
- Minimizarea cantității de praf și murdărie – curățarea spațiului și finalizarea reparațiilor se fac mult mai rapid;
- Menținerea integrității tapetului datorită existenței unui decalaj la pereți;
- Simplitatea procesului de finisare cu condiția alegerii unei tehnologii moderne de montare a pardoselii, cum ar fi montajul laminatului fără adeziv;
- Îmbunătățirea estetică a locului de întâlnire.
Dimpotrivă, toate se fac în principal când există o lipsă de spațiu pentru a amplasa mobilier și alte obiecte, de exemplu, în apartamentele cu mai mulți proprietari sau în blocurile Khrushchev. Dar în acest caz trebuie să fii extrem de atent și să ai grijă să protejezi tapetele abia lipite, precum și să aștepți până când lipiciul se usucă complet.
Instalarea sistemelor de uși și aplicarea tapetului
Ca și în alte cazuri, nu există un răspuns definitiv la întrebarea despre ce să faci primul. În cazul vopsirii tapetului, ar trebui să începi cu finisarea pereților pentru a evita stropirea vopselei; de asemenea, acest lucru este preferabil atunci când cumperi uși interioare exclusive și scumpe. În alte cazuri, este mai bine să instalezi mai întâi sistemul de uși – acest lucru accelerează instalarea tocii ușii, previne curentul de aer și elimină necesitatea de a folosi bucăți de tapet, dar trebuie să tai cu atenție tapetul în locurile de întâlnire și să iei în considerare posibilitatea umflării construcției.
Mai multe informații utile despre caracteristicile lipirii tapetului pot fi găsite în alte articole din blogul nostru:
- Ce tip de adeziv trebuie utilizat pentru diferite tipuri de tapet?
- Când să lipiți tapetul: înainte de laminat sau după?
- Cum să calculați consumul de tapet: principalele recomandări.
Factorii care pot influența alegerea tehnologiei de efectuare a reparațiilor
Consultând catalogul de tapet cu prețuri, puteți observa o varietate de tipuri: tapet din hârtie, vinilic, flizelină, fototapet. De asemenea, ele diferă în dimensiuni, densitate și specificul suprafeței (cu luciu lucios, mat, satinat). Tipul materialului trebuie luat în considerare în mod obligatoriu, deoarece acesta determină cerințele pentru instalare – cum ar fi temperatura, umiditatea etc. Este esențial să consultați instrucțiunile furnizate de producător cu privire la aplicare înainte de a decide ordinea lucrărilor în timpul renovării.
Alte aspecte importante de luat în considerare includ:
- Asigurarea unei ventilări adecvate și a unui microclimat corespunzător, esențiale pentru uscarea rapidă și uniformă a suprafeței peretelui.
- Caracteristicile sistemelor de uși, materialelor pentru podea și tavan alese.
- Gradul de urgență în finalizarea renovării – este important să nu vă grăbiți, dar nici să nu întârziați procesul.
- Forma și dimensiunile încăperii, precum și prezența elementelor neregulate cum ar fi proeminențe, nișe, coloane și alte elemente non-standard.
- Experiența maestrului – dacă renovați casa sau apartamentul singuri și nu ați făcut astfel de lucrări anterior, este mai bine să optați pentru tehnologii de finisare mai simple.
- Calitatea lucrărilor preliminare de renovare sau pregătirea suprafețelor, dacă sunt efectuate.
Cunoscând factorii care influențează la alegerea tehnologiei de renovare și fiind informați cu avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni, puteți începe să vă planificați lucrările și să alegeți tapetul perfect din magazinul online Lumea Tapetelor. În oferta noastră veți găsi tapete de calitate superioară din hârtie, vinil, flizelin și fototapete în diverse nuanțe și cu diferite modele – plasați comanda și începeți să vă transformați camera!
Răspunsuri la întrebările frecvente
Când este mai bine să lipiți tapetul: înainte sau după instalarea ușilor?
Recomandăm să faceți lucrările murdare înainte de a aplica tapetul pentru a preveni deteriorarea acestuia și pentru a accelera procesul de uscare. Dacă intenționați să vopsiți tapetul, este mai bine să instalați ușile după aplicarea tapetului, fără a monta tocăria.
Ce se face în primul rând: tapetul sau podeaua?
Nu există un răspuns clar – totul depinde de tehnologiile și materialele folosite (tipul de podea și tipul de tapet). Dacă lucrările la podea sunt murdare și prăfuite, acestea se fac în primul rând (de exemplu, la parchet și linoleum), iar dacă sunt relativ curate (de exemplu, la laminat), este mai bine să începeți cu tapetarea pereților.
Ce se efectuează mai întâi: tapetul sau montarea tavanului extensibil?
Montarea tavanului se face în general după ce pereții au fost tapetați și au fost finalizate celelalte lucrări tehnice și de finisare în cameră.
Ce altceva putem oferi?
– Vezi reduceri la imagini de fundal
– Vezi catalogul tapetelor foto de perete